Herinneringen delen

Hoe onthoud je vooral de positieve dingen?

Een mens zit wonderlijk in elkaar. Vaak mooi én soms ook onnodig ingewikkeld. Zo onthouden we vaker negatieve dan positieve ervaringen en gedachten. En dan lijkt je leven soms aan elkaar te hangen van negatieve momenten en dingen die je vooral niet kan, terwijl dat vrijwel nooit het geval is.

Zo kan je na een gezellige borrelavond nog lang piekeren over één vervelende opmerking. Je vergeet bijna dat je een enorm leuke avond hebt gehad.

Gelukkig is er genoeg te doen om juist het positieve in je leven naar boven te halen. En misschien, heel misschien train je jezelf wel om juist het leuke te herinneren. En dat is belangrijk! Je voelt je er echt beter door. De wetenschap bewijst dat mooie herinneringen een medicijn zijn tegen negatieve gevoelens en zelfs tegen depressie.

Tips om positieve momenten te herinneren:

 1. Merk je dat je na een avondje blijft malen over één negatief iets? Kijk dan of je ook de positieve dingen naar boven kan halen en denk daar aan. Ga niet de negatieve gebeurtenis analyseren of ombuigen naar iets positiefs. Laat dit voor wat het is en concentreer je op de rest van de avond.
 1. Houd een dankbaarheidsdagboek bij. Schrijf hier iedere avond of één keer in de week een aantal punten in waar je blij mee bent. Dit kunnen grote levensdingen zijn én kleine gebeurtenissen die je die dag of die week hebt meegemaakt.
 1. Stel jezelf positieve vragen in de avond:
  1. Wat was het mooiste dat je vandaag hebt gezien?
  2. Wat was het leukste dat je vandaag hebt meegemaakt?
  3. Waar heb je vandaag om gelachen?
  4. Waar ben je vandaag door verrast?
 1. Doe hetzelfde in de ochtend:
  1. Waar heb je zin in vandaag?
  2. Wat is het leukste dat op je agenda staat?
  3. Wat voor moois neem je mee van gisteren?
 1. Stop een pot vol met briefjes of foto’s waar mooie herinneringen en de goede dingen in je leven op staan en pak iedere avond een briefje voor je gaat slapen. Je kan ook je familie of vrienden vragen iets op te schrijven.

Cadeautip: dit is ook een erg leuk cadeau voor je moeder, vader, vriend, vriendin, buurvrouw of collega die wel een lach kan gebruiken.

Meer tips om mooie herinneringen te delen.

Heb jij leuke tips om vooral de mooie herinneringen en positieve ervaringen te onthouden? Inspireer ons en deel ze hieronder.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

1 Comment

 • Reply CreatiePrikkels 15 mei 2020 at 12:55

  Ik praat iedere avond met mijn zoontje van zes over wat we allebei het allerleukste van de dag vonden en waar we hard om hebben gelachen.

 • Leave a Reply