Herinneringen delen

Mooie herinneringen als medicijn tegen negatieve gevoelens

We hebben allemaal weleens momenten dat we ons (even) wat minder goed voelen. Dit hoort nu eenmaal bij het leven. Het is een all-inclusive pakket met mooie en minder mooie momenten. En nu we ons door het coronavirus minder vrij kunnen bewegen, kan je meer last hebben van negatieve of zelfs depressieve gevoelens.

Als dit af en toe gebeurt, laat die negatieve gevoelens dan gewoon toe. Ze verdwijnen eerder als je er even aan toegeeft, dan als je ze wegstopt. Heb je deze momenten vaak of duren ze langer dan ‘normaal’? Dan is het tijd om er iets aan te doen. Dit kan je op veel verschillende manieren doen. Een daarvan (vaak niet helemaal bekend) is het ophalen van mooie herinneringen.

En dit bedenk ik niet zomaar. Verschillende wetenschappelijke studies leveren bewijs hiervoor.

De wetenschap over het effect van mooie herinneringen

Onderzoek laat zien dat het ophalen van mooie herinneringen helpt om je weer beter te voelen. Het kan zelfs helpen bij een depressie. Het stimuleert namelijk de delen in je brein die verantwoordelijk zijn voor het bedwingen van emotie en stress. Dat is mooi toch! Want mooie herinneringen hebben we allemaal.

MIT-neurowetenschappers hebben een onderzoek gedaan met muizen. Ja, ook deze kleine beestjes hebben gevoelens die niet eens zo gek veel verschillen van onze gevoelens – denk hier aan als je een muizenvalletje in huis plaatst 😉. Maar ik dwaal af

Deze neurowetenschappers van de technische universiteit van Boston hebben aangetoond dat ze de symptomen van depressie bij muizen kunnen genezen. Dit doen ze door herinneringen die vóór het begin van de depressie werden gevormd, kunstmatig te reactiveren.

Benieuwd hoe ze dit doen? Lees dan dit onderzoek over het effect van mooie herinneringen op hoe je je voelt

Wat kan je zelf doen?

Heb je dus last van negatieve gevoelens of voel je je zelfs een beetje depressief, pak dan eens de foto’s van die fijne vakantie, lees een brief van een vroegere vriendin of denk aan dat leuke etentje met je familie. Hoe bewuster je teruggaat naar dat fijne moment, hoe effectiever het is. En kijk of je hierbij al je zintuigen kan aanspreken. Probeer het eten weer te ruiken, de wind door je haren te voelen, de muziek te herinneren.

Bijzondere cadeaus om herinneringen te delen

Je kan natuurlijk ook de mensen om je heen helpen om zich beter te voelen door herinneringen te delen. Zo heb ik de afgelopen weken knuffelbeestjes, brieven met herinneringen, fotoslangen en herinneringenkaartjes gestuurd naar vrienden en familie.

Ideeën om herinneringen te delen: 

Fotoslang met foto’s van fijne momenten

Mijn ouders vinden het lastig om hun kleinkinderen niet te kunnen zien. Natuurlijk facetimen we veel en hebben we een bezoekje met onze oudste zoon kunnen regelen, maar het is toch allemaal anders. En met ons zoontje van anderhalf gaat het helemaal niet. Die gaat echt niet 1,5 meter afstand houden als hij zijn oma en opa ziet. Die plakt er het liefst de hele dag aan vast.

En daarom heb ik twee fotoslangen gemaakt met foto’s van mijn ouders met mijn zoontjes. In het doosje heb ik briefjes van mijn zoontjes gestopt, heel veel confettihartjes en een kaartje: Even wat mooie herinneringen aan hoe het straks weer gaat zijn.

 

Fotokaart van een bijzonder vriendinnenuitje

Een tijd terug heb ik met mijn vriendinnen een fotoshoot gedaan van een cakesmash voor volwassen. Het was hilarisch – wat hebben wij gelachen. En wat willen we graag weer met ons zevenen op pad. De online borrels zijn ook erg leuk, maar toch anders.

Om iedereen weer even te herinneringen aan die enorm leuke tijd heb ik ze allemaal een fotokaart gestuurd

 

Herinneringentasje

Dit is een tasje vol met kaartjes met mooie herinneringen en geluksmomentjes. Gewoon om even aan terug te denken. Een fijne vakantie, een bijzonder gesprek, een lekker etentje. De ontvanger kan dan iedere dag een kaartje pakken.

 

  • Een brief met een herinneringsvraag

Schrijf je moeder, vriendin, zus of broer eens een brief. Om ze te vertellen hoe lief je ze vindt, hoe je week is geweest of wat je maar wil delen. En stel onderaan een vraag over een mooie herinnering. Zo laat je de ontvanger weer even teruggaan naar een fijn moment én leer je (als je antwoord krijgt) de ander weer net even wat beter kennen. Win win 😊

  • Theezakjes met kaartjes met herinneringen
  • Een kussen met een foto van een mooie herinnering. Kan er gelijk geknuffeld worden.

Heb jij nog leuke ideeën om geliefden door moeilijke tijden te helpen? Inspireer ons en deel ze hieronder!

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply