Herinneringen delen, Herinneringen maken, Herinneringen vieren

Hoe kun je een ander helpen herinneringen op te halen?

 

“Een complete herinnering draagt alle beelden,

geluiden, gevoelens, smaken en geuren

van de oorspronkelijke ervaring in zich

Herinneringen – De één voelt ze, de ander ziet beelden en weer iemand anders hoort een bepaald geluid. Iedereen heeft hier een voorkeur in. Hierop inspelen maakt de herinnering levend en verhalen komen gemakkelijker naar boven.

Tijdens een cursus NLP (Neuro Linguistisch Programmeren) kwam ik in aanraking met representatiesystemen. We gebruiken onze zintuigen naar buiten toe om de dingen om ons heen waar te nemen en naar binnen om de ervaring opnieuw op te roepen en te representeren. De diverse manieren waarop we informatie opnemen, opslaan en coderen worden ‘representatiesystemen’ genoemd. Bron: Iedereen heeft z’n eigen voorkeursyste(e)m(en). In de westerse cultuur zijn het gezicht (visueel), het gehoor (auditief tonaal) en het gevoel (kinesthetisch) de meest toonaangevende representatiesystemen. En dan is er nog auditief digitaal, dit is een aangeleerd systeem en richt zich op de interne dialoog. Interessant, want als je weet wat het voorkeurssysteem van je gesprekspartner op dat moment is, dan kun je jouw woorden hierop aansluiten. Hij/zij zal eerder begrijpen wat je bedoelt én ook gemakkelijker antwoorden.

Werkt dit ook bij het ophalen van herinneringen?
De cursus richtte zich voornamelijk op het aansluiten bij je gesprekspartner en zo sneller harmonie te creëren. Ik was nieuwsgierig of dit ook zou werken bij het ophalen van herinneringen en ben op zoek gegaan naar informatie hierover en heb het in de praktijk uitgetest.

Ik was op dat moment een levensboek aan het schrijven voor een vrouw en het eerste gesprek verliep wat moeizaam. Ik merkte dat mijn gesprekspartner niet altijd wat kon met mijn vragen en de verhalen die ze vertelde bleven oppervlakkig. Het interview daarna ben ik extra goed gaan luisteren. Welke woorden gebruikte zij als ze herinneringen wilde ophalen? En hoe keek ze? En ik ging experimenteren met woorden om er zo achter te komen wat haar stimuleerde bij het ophalen van een herinnering. Het gesprek liep fantastisch, we werden allebei steeds enthousiaster en voor we het wisten waren bijna twee uur verstreken. Gelukkig werd ze gebeld, anders zaten we misschien nu nog wel te kletsen.

De theorie erachter
Een complete herinnering draagt alle beelden, geluiden, gevoelens, smaken en geuren van de oorspronkelijke ervaring in zich. We geven echter de voorkeur aan één van deze representatiesystemen om toegang te krijgen tot de herinnering. Je kunt dit bij jezelf nagaan. Als je terugdenkt aan een bepaalde vakantie, wat komt er dan het eerst in je op? Een beeld, een geluid of een gevoel? Dit is het richtsysteem, het innerlijke zintuig dat dient als ‘drukknop’ om een herinnering op te roepen. Wil je dat de ander zich een gebeurtenis goed herinnert, neem dan in je vraag woorden op die zich richten op het voorkeurssysteem van je gesprekspartner.

Woorden en zegswijzen per representatiesysteem:
Visueel:
kijken, beeld, verbeelding, visualiseren, verhelderen, opmerken, tonen.
Ik zie wat je bedoelt.
Welke inzichten had je toen?
Laat eens zien wat je bedoelt?
Hoe kijk je daarop terug?
Hoe zag je huis eruit? Welke kleur had de voordeur?

Auditief:
zeggen, accent, ritme, weerklinken, luisteren, oproepen
Bij wijze van spreken
In harmonie samenleven
Welke geluiden horen daarbij?
Kon je de vogels ’s ochtends horen zingen
Kun je het mooiste muziekstuk dat je kent innerlijk horen?

Kinesthetisch
aanraken, contact, tastbaar, warm, koud, hanteren, voelen, bevatten
Hoe voelde je je daarbij?
Wat deed dat met je?
Ik kan mijn vinger er niet op leggen.

Auditief digitaal
beslissen, denken, weten, herkennen, evalueren, proces, bewust, bedenken
Ik snap wat je bedoelt.
Wat herken je?
Wat dacht je toen?

 

Oogzoekbewegingen bij het ophalen van herinneringen (oogzoekbewegingen bij iemand tegenover je):

BLOG 4_oogzoekbewegingen

 

 

 

 

 

 

 

 

Bedenk altijd: Mensen zijn uniek en niet in hokjes te stoppen. Dus: blijf luisteren!!!

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply