Herinneringen delen

Opa, kon ik nog maar 1 keer met je praten

M’n opa, m’n opa, m’n opa.
In heel Europa was er niemand zoals jij.

Ja, dat mijn opa bijzonder was, wist ik als klein kind al. Oh, wat was ik een opa-kindje. Fijn kroelen, spelletjes doen en ook zonder woorden begrepen we elkaar. Wat zou ik nu graag nog een keer met hem praten. Ik was vijftien toen hij overleed en ook al hebben we veel tijd samen doorgebracht, echt gepraat over zijn leven hebben we niet. Als tiener stond ik nog niet stil bij hoe waardevol zijn verhalen en wijze levenslessen zouden zijn. Hoe anders is dat nu. Maar ja, ik kan hem niet terughalen. Gelukkig weet mijn moeder veel en kan ik haar nog wat vragen stellen.

Heb jij gesprekken (gehad) met je opa’s en oma’s? Over wat ze als klein kind deden, hoe ze opgroeiden als puber, wat hun dromen waren? Of hoor je soms nog steeds zo’n wijze les in je hoofd als je op het punt staat een beslissing te nemen?

Hieronder vind je een paar mooie vragen die je ze kan stellen. En als dit niet meer gaat, misschien heb je een oude tante of een buurman die je de oren van het hoofd kan vragen. Mensen delen hun verhalen graag en het is een feest om ernaar te luisteren.

 • Wat waren je dromen als kind?
  • En zijn ze uitgekomen?
 • Waar was/ben je trots op?
 • Waar kon je altijd heel hard om lachen en met wie?
 • Wat waren de mooiste momenten in je leven?
 • Wat zou je nog een keer over willen doen?
 • Wat wil je nooit meer meemaken?
 • Wat is de grootste blunder die je ooit hebt gemaakt?
 • Heb je ooit een grap uitgehaald met iemand?
 • Wat heb je nooit gedaan, maar had je wel heel graag willen doen toen je jong was?

Stel de vraag, luister en geniet!

Previous Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply