Herinneringen vieren

Samen herinneringen ophalen – wat doet dat met mensen?

Ooit weleens een groepje vriendinnen gezien die samen herinneringen aan het ophalen waren? Vaak spatten de emoties ervan af. Je ziet vreugde om de mooie momenten en soms ineens valt het stil en springen bij sommigen de tranen in de ogen. En af en toe zie je iemand wat wazig kijken. Waarschijnlijk is bij haar die herinnering verloren gegaan. Met interesse volgt ze het verhaal van haar vriendinnen en is blij dat zij het verhaal nog levendig hebben. Ik vind het een prachtig gezicht om zo’n groepje te zien. Het ophalen van herinneringen doet iets met ze, het verbindt.

Als mijn vriendinnen en ik bij elkaar zijn, komen regelmatig verhalen van ‘vroeger’ naar boven. Van die ene vakantie of die stapavond, maar ook van dat ene uitstapje waar het allemaal niet zo lekker verliep en we elkaar even een paar dagen niet meer moesten zien. Vooral als we het over de feestvakanties in Spanje hebben zuchten we vaak: “Eigenlijk zouden we dit nog een keer moeten doen. Gewoon nog één feestvakantie naar Ibiza of Mallorca.” Om vervolgens weer verder te kletsen over iets anders. Waarom doen we dit eigenlijk niet? De herinneringen zijn zo mooi en als we het erover hebben worden we allemaal zo blij. Vaak vraag ik me af of het weer hetzelfde zal zijn en zal voelen als toen. Ik denk het niet. Hoe je iets beleeft hangt af van wie je bent en wat je belangrijk vindt op dat moment. En we zijn natuurlijk allemaal veranderd. Geen studenten meer met alle vrijheid van de wereld, maar hard aan het werk en de meesten onderhouden daarnaast een gezin. Als we nu bij elkaar zijn hebben we zulke andere gesprekken. Op een verjaardag is niet meer de haast om snel de stad in te gaan en daar verder te feesten. Nee, we zitten uren te kletsen over van alles en nog wat en ineens is het al laat en gaan we naar huis.

Moet je gebeurtenissen uit het verleden weer fysiek opnieuw beleven om de vreugde ervan te ervaren? In mijn ogen is dat niet nodig. Als de herinneringen eraan maar niet verloren gaan!

Haal jij weleens herinneringen op? In je eentje of met vrienden of familie? En wat doet dit dan met je? Ik ben benieuwd! Laat een reactie achter.

Herinneringen vieren

Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply